(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Метою даної статті було проаналізувати вплив використання гаджетів на формування больового синдрому в шиї та плечах, головного болю в студентів вищих навчальних закладів та запропонувати превентивні заходи у фізичній терапії для осіб з синдромом комп’ютерної шиї. Соціологічні дослідження показують, що близько 82% молодих людей у віці 15-44 років не розлучаються зі своїми гаджетами від 5 до 20 годин на добу і більше. Навіть вночі вони пишуть, читають і переглядають свої аккаунти в соціальних мережах. Одночасно, про свої пози і порушення постави вони в цей час не думають, спина викривляється, голова схиляється до низу, шия постійно зігнута. Звичайно таке навантаження призводить до болю голови, шиї, спини і появи дисфункцій шийних хребців. З урахуванням зазначеного є актуальним та доцільним звернути увагу на дану проблематику та запропонувати превентивні заходи у фізичній терапії для відновлення хворих із синдромом комп’ютерної шиї із застосуванням терапевтичних вправ для забезпечення підвищення ефективності відновного процесу. В останні роки фіксується великий потік звернень, пов’язаних з болями у шиї, що є результатом тривалого утримання нахилу голови вперед, що виникає при неправильній поставі на роботі з комп’ютером, гортання стрічки у смартфоні, читання книг та паперовою роботою. Впровадження превентивних заходів у фізичній терапії особам із синдромом комп’ютерної шиї базується на пацієнто-орієнтованому виборі методів втручань, спрямованих на вирішення насамперед проблем, які викликають обмеження звичної повсякденної життєдіяльності. Чітко визначена комбінація різних заходів допомагає покращити ефективність та досягнути поставлених завдань у швидші терміни, а також зацікавити, вмотивувати пацієнтів, покращує психоемоційний стан на заняттях, що сприятиме більш активному залученню рухової активності впродовж дня. Вважаємо за необхідне використовувати комплексний підхід з боку сім’ї, навчальних закладів та охорони здоров’я в запобіганні розвитку даного синдрому, а також включити в навчальні програми курс для ознайомлення студентів з можливими негативними наслідками надмірного використання гаджетів на їхнє здоров’я.