(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті представлено аналіз результатів анкетування щодо факторів підвищення рівня рухової активності школярів серед педагогічних працівників. В анкетуванні прийняли участь n = 64 освітян з різним педагогічним стажем від 1 до понад 20 років. Основу дослідження склали респонденти, які є вчителями фізичної культури та керівники гуртків спортивно-патріотичного спрямування – 55,8 %. Метою наукової статті є визначення ключових факторів, які сприяють підвищенню рівня рухової активності та патріотичного виховання школярів, на основі аналізу результатів анкетування педагогічних працівників. Результати проведеного анкетування було проведено з метою збору результатів анкетування педагогічних працівників щодо ключових напрямків популяризації рухової активності серед школярів в умовах сучасних викликів та загроз. Структура анкети містить кілька тематичних блоків: загальні відомості про респондентів, оцінка чинників, що впливають на рівень рухової активності, визначення пріоритетних заходів для її підвищення, а також аналіз можливостей інтеграції національно-патріотичного виховання у фізичне виховання школярів. Результати анкетування педагогічних працівників, засвідчили важливість комплексного підходу до підвищення рівня рухової активності школярів, що включає різного роду методи для підвищення фізичного та патріотичного виховання. Фактори, що були визначені в ході проведеного дослідження можуть слугувати основою для розробки нових сучасних методичних підходів і моделей, які будуть спрямовані на формування здорової, фізично активної та патріотично свідомої нації. Отримані дані також підкреслюють необхідність адаптації освітніх програм відповідно до сучасних викликів та загроз, що дозволить підвищити їхню ефективність у контексті зміцнення обороноздатності держави. Найбільш ефективними заходами для підвищення рухової активності та патріотичного виховання визначено організацію шкільних спортивних секцій, клубів та патріотичних гуртків, а також проведення регулярних спортивних змагань та патріотичних заходів.