(untitled) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Актуальність теми зумовлена значимістю дослідження тенденцій та особливостей функціонування сфери спорту в сучасному світі. Спорт змінює ключову роль у соціальному, культурному та економічному розвитку суспільства, сприяння популяризації здорового способу життя, об’єднанню націй і встановленню міжнародного діалогу. Недостатня теоретична та емпірична розробленість питань про закономірності розвитку олімпійського та професійного спорту обмежує можливість прогнозування їх подальшого прогресу, формування ефективних управлінських рішень та стратегій на глобальному й національному рівнях. Виникає потреба в комплексному аналізі, який враховує специфіку олімпійського спорту як соціокультурного феномену та професійного спорту як економічного і розважального сектору. Метою статті є дослідження основних тенденцій та факторів впливу на спорт у глобальному контексті, аналіз етичних та правових аспектів взаємодії між олімпійським і професійним спортом. Етапи розвитку сучасного олімпійського руху демонструють постійний прогрес у його організаційних, культурних та соціальних аспектах. Кожен етап відображає відповідь на глобальні виклики свого часу, зокрема політичні, економічні та соціальні трансформації, що забезпечує адаптацію олімпізму до змін у світовій спільноті. Серед факторів, які сьогодні негативно впливають на розвиток професійного спорту, слід відзначити корупційні аспекти професійної спортивної діяльності», що в контексті аналізу призводить до такого висновку як розвиток і ефективність професійного спорту залежить від взаємодії зовнішніх і внутрішніх факторів, включаючи глобалізацію, економічні й соціальні тенденції, технологічні трансформації, демографічні особливості та конкурентну динаміку спортивних організацій. Водночас ключовою перешкодою для прогресу є корупція, яка негативно впливає на розвиток професійного спорту. Розвиток олімпійського та професійного спорту значною мірою визначається глобалізацією, економічними та соціальними змінами, технологічними інноваціями, демографічними особливостями й конкурентною динамікою. Водночас боротьба з корупцією та вдосконалення антидопінгових програм, особливо в Україні, залишаються ключовими завданнями для забезпечення прогресу в спортивній сфері.